Search for:

A Jászberényi Városi Könyvtár, Jászberény egyik legrégebbi kulturális intézménye elsősorban könyvtári szolgáltatást nyújt a településen élők számára. A szolgáltatást két akadálymentes helyszínen biztosítjuk: a Bercsényi úti 2005-ben felújított, tetszetős, modern központi épületben és Porteleken, a szintén felújításra került régi iskola épületében.

Az 1997. évi CXL. törvényben alapfeladatok ellátását a könyvtár 123298 darabos gyűjteményével biztosítja, mely a legkülönfélébb dokumentumtípusokból tevődik össze: könyv, folyóirat, térkép, DVD, CD, tekercses dia… Emellett lehetőséget biztosít az internet gyors elérésére, a szakalkalmazottak pedig számos adatbázisból nyújtanak tájékoztatást. A könyvtári állományban mindenki kortól, nemtől, hovatartozástól függetlenül megtalálhatja a tanulmányaihoz, önképzéshez, művelődéshez, szakmájához kapcsolódó alapvető műveket, és a szórakozást, kikapcsolódást segítő könnyű és klasszikus szépirodalmat is. A teljességet a könyvtárközi kölcsönzéssel biztosítjuk, így tesszük elérhetővé az ország területén megjelent összes műhöz történő hozzáférést.

A könyvtár gyermekrészlege speciálisan gyerekek számára válogatott, igen kedvelt gyűjteményt gondoz. Emellett a rajzversenytől a havi kvízeken át a mesemondó versenyekig, évi 200 csoportos foglalkozást is tartanak a legkülönbözőbb témákban a kisebbeknek.

Az intézmény a teljességre törekedve gyűjti, feldolgozza a Jászberényre vonatkozó információkat, és a helyi televízió anyagait, melyekhez több szempontú visszakeresést biztosít. 2013-ban megkezdődött ezen anyag digitalizálása és előkészítése az online elérhetővé váláshoz. Az 1868-1945 között megjelent jászberényi, jászsági lapok mikrofilm-másolatainak tanulmányozására van lehetőség.

Az internet szobában található 12 számítógépen – az internetezési lehetőségén kívül – alapfokú számítógép-kezelői, internet használati ismereteket is oktatnak a könyvtárosok. A gépeket használók segítséget kérhetnek és kapnak a munkatársaktól. Többen közülük képzett e-tanácsadók és informatikus könyvtárosok, akik eligazodást nyújtanak az elektronikus ügyintézésben is. 5 gép alkalmas arra, hogy vakok és gyengénlátók is internetezhessenek.

Gyűjteményéhez online elérésű katalógus felületet biztosít, ahol az olvasók az állományban található művek adatainak megtekintése mellett egyre bővülő szolgáltatásokat vehetnek igénybe, úgymint előjegyzés, hosszabbítás, adatmódosítás, lejárat előtti figyelmeztetés. Ezt a 2005 óta bevezetésre került elektronikus (vonalkódos) kölcsönzés teszi lehetővé, melynek alapja a sokrétűen feltárt, az intézmény minden dokumentumát tartalmazó adatbázis.

A könyvtár szakalkalmazottai mind rendelkeznek könyvtárosi diplomával, többen mesterfokon is. Kisebb rendezvények tartására alkalmas, műszakilag is jól felszerelt kamaratermünkben a legkülönfélébb programok, míg a folyosón található kiállító galérián főként helyi alkotók és a könyvtár saját anyagának képzőművészeti kiállításai kapnak helyet. A könyvtár számos kulturális rendezvénnyel egészíti ki tevékenységét, melyek közül legjelentősebbek a helyi kutatók és népszerű magyar szerzők könyvbemutatói, ismeretterjesztő, irodalmi előadások.

A munkatársak a kölcsönzés, tájékoztatás, irodalomkutatás, gyermekfoglalkozás, könyvtári dokumentumok feldolgozása és rendezvényszervezés mellett végeznek jelenleg házi videók digitalizálását, bakelit lemezek cd-re való archiválását, fénymásolást, nyomtatást, laminálást, nyomdai előkészítést, csillagászati szakkör üzemeltetést…