Fájl #270: "167_20041008_uj_neplap.tif"

167_20041008_uj_neplap.tif

PDF Text

Szöveg

ÚJ NÉPLAP 2004. október 8.

lelentős beruházások valósultak meg az el—
múlt időszakban'a megye több, állati erede—
tű élelmiszereket előállító üzemében azért,
hogy megfeleljenek a korábbinál szigorúbb
feltételeknek. A fejlesztések eredményeként
az uniós csatlakozás óta újabb Vágóhidak és
húsüzemek kaptak állat—egészségügyi EU—el—
lenőrzési számot.

Laczi Zoltán



Az EU—tagságo't megelőzően még arról adtunk hírt,
hogy az új követelményrendszemek nem mindegyik
üzem képes eleget-tenni. A folyamatos ellenőrzéseket
követően akadtak üzemek, amelyek átmentek a ,,Vizs—.
gán", mások haladékot kaptak, de korlátozni kellett a
termelési kapacitásukat, s voltak létesítmények, ame—
lyeknek visszavonták a működési engedélyüket. Köz-
vetlenül hazánk csatlakozása előtt az emlősállati ter—
mékeket feldolgozó üzemek közül csupán négy ren—
delkezett EUexportengedéllyel, azaz ezeket vették kő _ _
zösségi ellenőrzési számmal nyilvántartásba. ,,

Azóta több helyütt befejeződtek azok a rengeteg
pénzt felemésztő, technikai és technológiai beruházá—
sok, amelyek révén további nagy kapacitású feldolgo—
zók kaphatták meg a várva várt EUellenőrzési szá—
mot. Mint azt dr. Péter István, a megyei állat—egészség—
ügyi és élelmiszerellenőrző állomás igazgató főállat-
orvosa elmondta, jelenleg hat frisshúselőállító (a KO—
BOR Hús ' Kft. jászszentandrási fmarhavágóhídja, a
nagyiváni Horváth Hús sertésvágóhídja, a Surjány
Hús integrált üzeme, a SzoleMeat darabolóüzeme, a
Bábolna Rt. miklósi hűtőháza, a kunhegyesi Nagykun
Hús integrált üzeme) és öt húskészítménygyártó üzem ! _ ,. _ ,
(SzoleMeat, Surjány Hús, Nagykun Hús, Bábolna . — . " ' — " ' , ' '

miklósi hűtőház) rendelkezik EU—számmal. ' ' ' ,.
(FOLYTATÁS Az 5. OLDALON) Több húsüzem rendelkezik már EU-számmal, mint például a felvételünk helyszínéül Szolgáló Surjány Hűs



1 .

.! JJ

FOTÓ: MÉSZÁROS lános ' -

(FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL)
Ezeken leUl továbbra iS létez- felelt meg az előírásoknak, és

nek úgynevezett derogációs többségük nem is vállalta a szi—

üzemek, amelyek alfejlesztés'i, gorú követelmények teljesíté-
llletve rekonstrukcws munka— sét, ezért működési engedélyü—

latok befejezésére 2006. decem— ket visszavonták.

ber végéig kaptak haladékot.
Ilyen a státusa a Konkoly Hús ,
jászberényi integrált üzemé-
nek, valamint a Közérdekű Bt.
tiszavárkonyi sertésvágó és fel—
dolgozóüzemének. Dr. Péter Ist—.
ván megemlítette még a lásztej'
Rt. jászapáti tejüzemét is,
amely egy év haladékot kapott,
az engedélyezett fejlesztés
azonban folyamatban van.

A megyei főállatorvos emlé-
keztetett arra, hogy sok kiCsi,
jellemzően sertésvágóhíd nem



" !

A foallatorvos az ellenőrzések
tapasztalatai kapcsán megje-
gyezte: a jellemző kifogások a
HACCP nem üzemvitelszerű,
mechanikus kezelésével, az ön—
ellenőrzés hiányosságaival, a ví-
szonylag alacsony szintű higiéni-
ai szemlélettel, az élelmiszer-biz-
tonsági feladatok laza kezelésé—
vel, valamint a megengedett ne
minális kapacitás túllépésével és
ennek következményeként a
tisztasággal függtek össze.