Kedves Olvasóink! Köszönjük, hogy működhetünk!

2020. november 11- 2020. december 18-áig ismételten be kellett zárnunk az érvényes járvány megelőzési szabályok értelmében. Próbáltunk valamilyen megoldást találni, hogy olvasóink könyv iránti igényüket, ha nem is maradéktalanul, de valamilyen formában kielégítsük. Rövid időn belül összehívott értekezleten kitaláltuk miként tudjuk ezt megtenni törvényes kereteken belül. Későbbiekben, kormány által a meghirdetett időintervallum kitolódott a törvény módosításáig, jelenleg ez 2021. február 28-ig.

Sokan éltek a lehetőséggel. Egy táblázatban gyűjtöttük össze az ezen időre vonatkozó, szerintünk fontosnak vélt adatokat.
Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy tudtuk/tudjuk biztosítani olvasóink számára a könyveket.

A táblázatban megtalálható, napra lebontva, hogy mennyi kérés érkezett, milyen formában és aznap mennyi könyvet kölcsönöztünk ki, mennyit hoztak vissza. Szerencsére sokan használják így is a könyvtárat. Sokszor lehetőséget kapunk arra, hogy magunk válasszuk könyveket olvasóinknak. Szerencsére a régebbi, személyes kapcsolat segít bennünket abban, hogy megfelelő dokumentumokkal lássuk el az olvasni vágyókat. Mivel most hosszabb határidőre (2 hónap) kölcsönzünk, illetve nem számolunk késedelmi díjat, ezért sajnálatunkra nem jut el minden olvasóhoz a adott könyv, amelyet kért. Lassabb a könyvek forgási sebessége az olvasók között. Folyamatosan hosszabbítjuk a kint lévő könyveket. Más könyvtárak más-más módon kölcsönöznek, így ennek tükrében nem tudjuk könyvtárközi szolgáltatásunkat üzemeltetni.
Helytörténeti részlegünkben folyamatosan tart a kutató munka, melyek segíti a Jászság helytörténészeit egy újabb könyv, kiadvány megírásában. Munkatársaink gyűjtik, rendszerezik az adatokat. Kutatásaik eredményeit továbbítják általában email formájában. Heti rendszerességgel 8-10 témában kutatnak a teljesség igényével.

A grafikonból leolvasható a bezárásunk ideje alatti kölcsönzők száma (591 fő). 2368 dokumentumot adtunk ki és 4726-ot hosszabbítottunk. A visszahozott könyvek száma kicsivel kevesebb, mint az elvitt könyvek száma, ez 2260 db dokumentum.
Mivel a való életet átvette az online világ így intézményünk ezen platformjaira is nagyobb érdeklődés jut. Azt nem tudjuk, hogy jó-e ez így, de most csak ezt tudjuk biztosítani, bár a személyes találkozás varázsa számunkra sokkal fontosabb.

Honlapunkon található katalógusunk használata sosem tapasztalt mértékű látogatást mutat.

Megfigyelhető, hogy a bezárás alatt katalógusunkon keresztül is érdeklődnek olvasóink, használóink a könyvtár állománya iránt. Vírushelyzet előtti és utáni időszakokat kerestük le, ugyanazon időszakokban. 2020 novemberében 11-én zártunk be, de már így is sokkal magasabb keresésszám figyelhető meg a online elérhető adatbázisunkban a két novembert összehasonlítva. Teljes hónap januárban volt, és ott szinte hatszor magasabb érdeklődést mutat a lekérdezések száma, mint ugyanezen időszakban előző évre visszatekintve. Míg a bezárás előtt a használat szinte azonos értékeket mutat hónapokra levetítve, addig a pandémia alatt folyamatosan növekszik ez az érték. Valószínűsíthetjük, hogy egyre többeknek van szüksége könyvekre, ami lehet szakkönyv vagy akár szórakoztató szépirodalom. Akik esetleg a korlátozások végéig szerettek volna várni, már keresnek valamilyen lehetőséget, hogy megtalálhassák az óhajtott dokumentumot.
A grafikonon megfigyelhető az óriási különbség a két időszak között.

Ami a táblázatokból nem leolvasható az az, hogy sokaknak napi programja elmarad, a napi beszélgetés, a napi találkozás barátokkal, egy két jó szó az olvasó felé, amelyet a könyvtár, mint közösségi tér biztosított. Reméljük, ez űr hamarosan megszűnik és újra nyitva állnak kapuink olvasóink előtt!