Felnőtt részleg

+36 57 505 400

Gyermekkönyvtár

+36 57 505 406

Médiatár

+36 57 505 408

Helytörténet

- Jászberény tanácsi és önkormányzati jegyzőkönyvei a testületek üléseiről, rendeleteiről, határozatairól (1980-tól folyamatosan) - Jászberényről és a Jászságról kiadott könyvek - Sajtófigyelő a Jászberényről 1967 óta megjelent cikkekről, tanulmányokról - Jászberényi és jászsági témájú szakdolgozatok, képeslapok - A Jászhírlap összes száma (1921-1944.) digitalizált formában

Folyóiratok

Folyóiratok

A XIX. század végétől, mikrofilmen és digitalizált formában. Térképek, sajtócikkek, biblográfiák.

Tovább
Ex Libris

Ex Libris

A könyvnyomtatással szinte egyidőben láttak napvilágot a mai értelemben vett grafikai ex librisek.

Tovább
NAVA-pont

NAVA-pont

A nyilvános könyvtárak NAVA-pontjai bárki számára szabad hozzáférést jelentenek az archívum gyűjteményeihez.

Tovább
image
image
image
image
image
image

Szolgáltatásaink

A könyvtárosok folyamatosan figyelik az olvasási trendeket, a piacon újonnan megjelenő könyveket. Legfontosabb mégis, hogy folyamatosan vezetik az olvasói kívánságokat, és igyekeznek a legkeresettebb dokumentumokat beszerezni, ezért kérik az olvasókat, hogy mondják el, mit szeretnének kölcsönözni.

Kutatás

- állományfeltáró eszközök (katalógusok, adatbázisok) használata

Irodai szolgáltatások

- fénymásolás és nyomtatás. Digitális szolgáltatások

Terembérlet

Bérbe vehető a könyvtár 90 fős, jól felszerelt, klímatizált kamaraterme

Gyermeknek

- könyvek minden gyermek korosztály számára. - kézműves tevékenységet segítő füzetek mintaívekkel

Felnőtteknek

- magyar és idegen nyelvű könyvek, szótárak, - térképek, atlaszok, útikönyvek

Audio-Vizuális

- hangoskönyvek, nyelvtanulást segítő anyagok, - tekercses diák vetítővel, - a városi televízió felvételei 1994-től

image

Böngésszen a könyvtár katalógusában !

KÖNYVTÁR-KAPU

Kedves Olvasóink! A koronavírus miatt kialakult helyzetben könyvtárunk nem látogatható. Mégis szeretnénk, ha Önök ezen időszak alatt is könyvekhez, olvasnivalóhoz juthatnának.
Ezért november 16. és január 11. között a Jászberényi Városi Könyvtár az alábbi módon teszi lehetővé a dokumentumok kölcsönzését:

  • – A kölcsönözni kívánt dokumentumok listáját hétfőtől péntekig 9:00-15:00 óra között a könyvtár központi telefonszámán: 06/57/505-400, Facebook-oldalunkon: Jászberényi Városi Könyvtár vagy e-mailben: jaszkonyvtar@gmail.com címen adhatja le. SZEMÉLYES KÖLCSÖNZÉSRE és KÖNYVTÁRKÖZI KÉRÉSRE NINCS LEHETŐSÉG!
  • – A könyveket a kérés leadását követő napon 10:00-12:00 óra között veheti át személyesen a Jászberényi Városi Könyvtár épületének (Jászberény, Bercsényi út 1.) hátsó, Dózsa György út felőli bejáratánál.
  • Az előre összekészített könyvek eldobható papírtasakban kerülnek átadásra. A KÖNYVTÁR ÉPÜLETÉBE A MUNKATÁRSAKON KÍVÜL BELÉPNI TILOS!
  • – A visszahozott könyveket a könyvtár hátsó bejárata előtt található kocsiban helyezheti el. A visszahozott könyvek minden esetben ózongenerátoros fertőtlenítésen esnek át.
  • – A kölcsönzési határidő a korábban és az újonnan kölcsönzött dokumentumok esetén automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnéséig. Ez idő alatt és ezt követően 30 napig késedelmi díjat nem számítunk fel.

Türelmüket köszönjük!
A Jászberényi Városi Könyvtár munkatársai

VÁNDORBAGOLY-DÍJAT KAPOTT A BERÉNYI GYERMEKKÖNYVTÁR

Múlt héten érkezett meg Jászberénybe a Magyar Könyvtárosok Egyesülete – Gyermekkönyvtári Szekciójának Vándorbagoly-díja, mely egy bolgár szobrászművész alkotása. A díj a hazai gyermekkönyvtárosok legrangosabb elismerése, mely évről-évre tovább vándorol és csak ott jelenik meg, ahol kivételes szakmaiság és nagy odaadás tapasztalható, ha gyermekprogramokról vagy nekik szóló irodalomról van szó. Gratulálunk a Jászberényi Könyvtár Gyermekkönyvtárosainak és a kulturális intézmény munkatársainak!

A legmagasabb hazai elismerést kapta a jászberényi gyermekkönyvtár

A legszínvonalasabb, legkreatívabb gyermekkönyvtárnak járó VándorBagoly díjat ebben az évben a Jászberényi Városi Könyvtár érdemelte ki.

Ezzel a Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) Gyermekkönyvtáros Szekciója elismerte az intézmény munkáját – tájékoztatott Kovács Péter könyvtárigazgató.

A VándorBagoly díj a legmagasabb hazai elismerés, amit gyermekkönyvtár kaphat a szakma ajánlása alapján. A cím egy évig illeti meg a berényi bibliotékát. Gyermekrészlege a könyvkölcsönzési lehetőségen túl számos érdekes, a gyerekek kreativitására, fantáziájára építő programot, képzőművészeti tevékenységet biztosít.

A gyerekkönyvtárban kialakított Jászsági Népmesepont rendszeresen helyet ad élőszavas mesemondásnak, a magyar népmesevilág élményszerű megismerésének. Az őszi szünet sem telt el kézműves, mesélős szabadidős programok nélkül, ezúttal régi mesterségek fortélyait ismerték meg az érdeklődők.

Bepillanthattak a fazekasság, vesszőfonás, szövés és textil mesterségek alapjaiba. A foglalkozásokon többek között ceruzatartó kosárkát fontak, textilbabát készítettek, poháralátétet szőttek, valamint feldolgozták a mesevilág tanulságos történeteit is.

Forrás: szoljon.hu

image