Pályázat

Üdvözöljük helyismereti e-dokumentum-gyűjteményünkben!

Mai világunkban egyre fontosabb szerepe van az informatikának, az online elérhető adatoknak. Különösen, ha ezzel múltunkat tudjuk megismerni, kutatni.

A Jászberényi Városi Könyvtár folyamatosan dolgozik egy online adatbázis létrehozásán, mely az Országos Széchényi Könyvtár segítségével és több más város könyvtárával együtt 2009-ben egy pályázat keretében indult.

A cél akkor is az volt, ami most: a 19-20. századi folyóiratok digitalizálása és közzététele mindenki számára. A dokumentumok helytörténeti értékűek, melyeket eddig csak mikrofilmen lehetett elérni. A mikrofilmekről digitalizált dokumentumok a törtvény alapján már nem tartalmaznak szerzői jogot.

A szerzői joggal nem rendelkező dokumentumokon túl olyan folyóiratok, videóanyagok is folyamatosan felkerülnek adatbázisunkba, melyek közzétételére szerzőik engedélyt adtak a Jászberényi Városi Könyvtárnak, ezzel is segítve helytörténeti örökségünk megőrzését.

Az adatbázis létrehozásával célunk a magán-, oktatási és tudományos, non-profit célokra való felhasználás elősegítése, a múlt megőrzése.