Toborzó!

Felső tagozatos diákokat várunk a Jászkönyvtárban működő Jászcsillagászok Baráti Körébe. Október 03-án induló kis csillagászok csoportjának felkészítése már a 2018-ban rendezendő VIII. Országos Kulin György Csillagászati Vetélkedőre történik.
Mi vár itt rád? Nagyon jó baráti közösség, elméleti és gyakorlati csillagászati foglalkozások. Kirándulások Sülysápra a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóba. Nyári csillagásztáborok! És természetesen sikeres felkészülés után egy országos megmérettetés amelyeken már jászberényi diákok nagyon sok sikert arattak.

Kategória: Nincs kategorizálva | Toborzó! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Csillagászat Napja, és MEGLEPETÉS

Idén április 25-én  van a Csillagászat Napja. Előtte két nappal, 23-án pedig a Hubble űrtávcső 25 éves évfordulója. Mi ennek a két eseménynek 24-én, pénteken tartjuk a közös programját. Nem is akármilyet!
A NASA és az ESA közös szervezésben idén pályázatot hirdetett intézmények és egyesületek számára. A pályázat lényege, hogy a Hubble 25. évfordulójára szervezzenek egy programot, amihez minél nagyobb felhajtást kell csinálni. A felhajtást TV-s, rádiós, online és nyomtatott sajtós jelenlét kell, hogy jelentse. A Baráti Körünk a könyvtárral közösen pályázott, és nyert. Az ESA-nak tetszett, amit a könyvtárral közösen szándékozunk véghez vinni, és nyereményünk egy 3*2,25 méteres poszter. Természetesen a Hubble saját fotója, amit eddig soha nem publikáltak. Európában mindössze 60 példányban küldték ki különböző intézményeknek. Hazánk három intézménye (beleértve a miénket) nyert a pályázaton. Ezt a képet a pályázat feltételei szerint csak egyszerre, közösen a nemzetközi leleplezéssel együtt tárhatjuk nyilvánosság elé.
A Csillagászat Napjával (majdnem) egybe eső esemény megfelelő időpont arra, hogy bemutassuk a képet. A leleplezés mellett beszédet és előadást is tartunk, utána pedig járdacsillagászatot rendezünk az új Conselve Parkban, így számítunk minden kedves érdeklődő jelenlétére.

Facebook eseményünk:
https://www.facebook.com/events/474676972681047/


Kategória: Nincs kategorizálva | Csillagászat Napja, és MEGLEPETÉS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

CSILLAGÁSZATI DIÁKOLIMPIAI VETÉLKEDŐ DÖNTŐ 2015

2015. április 11-én rendezték a 2015-ös Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) magyar csapatának válogatóversenyét, melyen idén is részt vett két szakkörösünk, Kalup Csilla és Vigh Benjámin! Mivel a tavalyi kiváló teljesítményük miatt egyenes ágon tagjai az idei olimpiai csapatnak is, versenyen kívüliként oldották meg a döntő feladatait, ám továbbra is bizonyították rátermettségüket, hiszen az összesített rangsorban az első két helyen végeztek!! Gratulálunk!!!

http://www.bajaobs.hu/verseny/

Fodor Antal

Kategória: Nincs kategorizálva | CSILLAGÁSZATI DIÁKOLIMPIAI VETÉLKEDŐ DÖNTŐ 2015 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Napfogyatkozás “élmény”beszámoló.

Z. Gábor – Conselve Park
A ’99-es fogyatkozáskor csak 9 éves voltam, mindössze annyi rémlik az eseményből, hogy édesanyámmal állok a házunk teraszán, és sötét van. Idén jól meg lett tervezve és szervezve a megfigyelés. Annak ellenére, hogy ez csak 58,4%-os volt, minden részletében maradandó élmény lett.
Az emberek (köztük én is) ezt a nem mindennapi eseményt egy fantasztikusra sikeredett járdacsillagászat keretein belül figyelhették meg. Olyannyira jól sikerült, hogy a három meghirdetett jászberényi helyszínen kb 400 fő fordult meg az esemény folyamán. Általános és középiskolás csoportok, valamint az egyénileg megjelenők vegyesen jöttek, a fogyatkozás maximuma körül legalább 100 fő tömörült mindhárom helyszínen. A nálam felállított műszer egy Meade 90/1000-es lencsés távcső napszűrő fóliával, emellett még egy fotó-állványra rögzített, árnyékolóval ellátott 14-es erősségű hegesztő üveg állt rendelkezésre. Fülöp Pisti szakkörös társam két napfogyatkozás-néző szemüvegét tudta felajánlani az érdeklődőknek. Az ő feladata az lett volna, hogy a három helyszínt bejárva fotókkal dokumentálta volna az eseményt. Ahogy nőtt a fedés, úgy nőtt a tömeg is, így szerencsémre Pisti ott maradt velem, mert egyedül kizárt, hogy kezelni tudtam volna a sorban állókat, a kérdéssel hozzám fordulókat és az ismerősöket, akik odajöttek hozzám. Emellett a tanárokkal is váltottam néhány szót, adtam nekik szórólapokat, és még a helyi TV-nek is adtam interjút.
Úgy vettem észre, hogy a hegesztő üveg népszerűbb volt, hiszen könnyebb volt benne megtalálni a Napot, míg a távcső okulárjában meg kellett keresni a pozíciót a fejnek, hogy lássák a lényeget. Továbbá a kisebbeknek külön élmény volt, hogy az üvegen keresztül zöld sarlót látnak.
Egyesek meglepődtek, hogy a Napot látják, és nem a Holdat, valamint hogy ez utóbbi az, ami eltakarja az előbbit.
A maximumig alig volt időm belenézni a műszerbe. A hőmérséklet csökkenése  már hamarabb érezhető volt, a megvilágításra az egyik érdeklődő hívta fel a figyelmem a maximális fedés idejében. Érdekes kombinációja volt ez a Napfogyatkozásnak, úgy gondolom, ez is csak fokozta az esemény hangulatát.
Ahogy haladtunk ki a fogyatkozásból, a park is egyre kevésbé lett zsúfolt. Lehet, hogy a kivonulás már nem olyan érdekes az emberek számára, úgy vannak vele, hogy a Napfogyatkozás csak addig fogyatkozás, amíg a Hold bemászik. Miután kimegy, már nem is annyira érdekes.  Esetleg van egyéb dolguk is, nem “lophatják a Napot” egész délelőtt. Az iskolásokat is valószínűleg ezen előző okok különböző kombinációja vezérelte, a tanárok nem engedhették hogy még két órát elhalasszanak.
Ez az indíttatás számomra olyan szempontból kedvező volt, hogy amíg az elején nem volt sok lehetőségem a távcsövembe pillantani, addig a fogyatkozás csökkenését jóformán végig tudtam követni. Figyeltük, hogy az egyetlen napfolt mikor bukkan elő. A IV. kontaktust, tehát az esemény legvégét pedig végig néztem. Ez legalább olyan érdekes volt, mint a belépés. Sőt, itt rá tudtam tapadni a hegesztő üvegre, így azon izgulhattam, hogy vajon mikor fog végleg levonulni a Hold a Nap korongjáról, meddig láthatom szabad szemmel a hegesztő üvegen keresztül a fedést.

A rengeteg pozitív visszajelzés, és a személyes élményeknek köszönhetően egy szenzációs Napfogyatkozást láthattam és mutathattam meg az érdeklődőnek. A következő részleges fogyatkozásokat a mostaninak fényében várom, a 2081-ben hazánkból is látható teljes napfogyatkozás viszont már távolinak tűnik. De nem elérhetetlennek.

Csillik Katalin – Könyvtár
Napfogyatkozás Jászberényben – Városi Könyvtár Csütörtökön már sejtettük a hatalmas érdeklődésből, hogy nagyon kevés lesz 250-300 embernek egy távcső… Sikerült megoldani, hogy “élő, egyenes adásban” közvetítsük a távcső képét a 3. emeleten egy nagy (nap)tévére. Szükség is volt rá, kiderült, hogy szinte minden bejelentkezett osztályra jutott még egy. 10 óra után a könyvtár 3. emeletének összes terme (és a lépcsőház) tele volt érdeklődővel. Az időjárás és a technika kiválóan működött, a vendégek türelmesen várakoztak, Fodor Antal szakkörvezető fáradhatatlanul tartotta a bemutatást.

Az eseményről a Könyvtár készített fotókat, amiket ezen az oldalon tekinthettek meg:
http://jaszkonyvtar.hu/reszleges-napfogyatkozas-03-20/

Kategória: Nincs kategorizálva | Napfogyatkozás “élmény”beszámoló. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Téli, tavaszi tevékenységeink, NAPFOGYATKOZÁS!.

A telet mondhatni Ursa Major, azaz egy nagymedve módjára, átaludva vészeltük át. Jelentősebb eseményt nem rendeztünk, az ünnepek és az új év elején csak erőt gyűjtöttünk a továbbiakhoz.

Tavasszal azonban felébredtünk téli álmunkból:

Március 20, csütörtök: NAPFOGYATKOZÁS! Ugyan csak részleges (közel 60%-os), de ennek ellenére alig várjuk az eseményt. Délelőtt 9:38-kor kezdődik, és délben ér véget. A fedés maximuma 10:48 körül lesz. Felhívom mindenki figyelmét, hogy megfelelő szűrő védelem nélkül ne nézzen a Napba, se szabad szemmel, távcsővel meg főleg ne. A korábbról megmaradt napfogyatkozás néző szemüveg – ha sértetlen a fólia – teljesen megfelel.

Viszont mindenkit várunk az utcán, hiszen három helyen is ott leszünk, hogy távcsővel megmutathassuk a fogyatkozást. A könyvtár csillagdája nyitva lesz, emellett az új Conselve téren, és a Lehel Vezér Gimnáziummal szemben lévő parkban (templom park) is várunk mindenkit.

Részletesebb információért olvassa el az MCSE cikkét:
http://www.mcse.hu/egyesulet/egyesuleti-hirek-2015/napfogyatkozas-marcius-20-an/

Kategória: Nincs kategorizálva | Téli, tavaszi tevékenységeink, NAPFOGYATKOZÁS!. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Őszi program

Szeptember 19. péntek: 19:00 Kalup Csilla olimpiai élménybeszámoló
Szeptember 26. péntek: kutatók Éjszakája – Előadás, majd járdacsillagászat
Október 11. szombat: 10:00 Csillagdák találkozója
Október 17. péntek: Előadássorozat – Z. Gábor, A Nap

Kategória: Nincs kategorizálva | Őszi program bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jászberényi csillagász olimpikonok

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia egy évenként megrendezésre kerülő verseny középiskolások számára. Idén a nyolcadikat Romániában, Suceava-ban bonyolították le, augusztus 1-től 11-ig. Jászberény számára azért volt kiemelkedően fontos ez az esemény, hiszen a Jászcsillagászok Baráti Köre szakkörösei közül ketten is érdekeltek voltak a versenyben.
.
A diákolimpiára való kijutás előfeltételét az VI. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő jelentette. Kalup Csilla első helyezésével biztos tagja lett az olimpiai keretnek, Vígh Benjámin negyedik helyezésével, ami még így is kiváló eredmény, a keret tartalék tagja lett. A diákvetélkedőt követően mindketten felkészítő tréningen vettek részt, hiszen az olimpián komoly tudásra volt szükség.
.
Augusztus 1. – A megérkezés és a diákok, valamint a csapatvezetők elszállásolása volt a program.
.
Augusztus 2. – Este nyolckor kezdődött a megnyitó ünnepély, aminek a Nagy István királyuk egykori várának romjait választották.A megnyitó után esti program, lézershow, fellépések is voltak.
.
Augusztus 3. – A diákoknak még pihenőnap, a csapatvezetők viszont már elkezdik a verseny lebonyolításához szükséges előkészületeket.
.
Augusztus 4. – A következő napokban megkezdődtek a feladatok. Észlelési és feladatmegoldási, számolási részekből álltak. A távcsöves észlelési feladatot sajnos az eső elmosta.
.
Az eredményényekről: Megemlíteném a teljes keretet, Kopári Ádám (Pécs) bronzérmes lett, Horváth János (Bp) és Ványi András (Bp) dícsérő oklevelet kapott. Országunk ezzel 20. helyen végzett az éremtáblázaton. A csapat életkoruk alapján jövőre is induló további tagjai Hegedűs Bálint (Baja), Kalup Csilla (Jászberény) és Vígh Bejámin (Jászberény, idén tartalék státuszban) tapasztalattal felvértezve, már ősszel megkezdi a felkészülést, míg további 3 új tagot jövőre kvalifikál hazánk.

Csilla, Benjámin, gratulálok, csak így tovább!

Fontos megemlíteni, hogy 2019-ben Magyarország rendezi az olimpiát.

Részletes beszámolóért látogassák meg a bajaobs.hu oldalát.

Az olimpián készült képeket szintén a bajaobs.hu oldalon, illetve galériánkban is megtekinthetik.

Kategória: Nincs kategorizálva | Jászberényi csillagász olimpikonok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Két szakkörösünk és a Kulin Csillagászati Diákvetélkedő

Azt hiszem nincs okunk meglepődésre, mégis szenzációs sikereket értek el szakköröseink, név szerint Kalup Csilla és Vígh Benjámin az VI. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőn. A csillagaszat.hu-n részletes információt olvashatunk a versenyről, így hát bátorkodom csak belinkelni a cikket:

http://www.csillagaszat.hu/hirek/kulin-evfordulon-kulin-orokeben/

A versenyzőinknek pedig minden elismerésünk, nem semmi teljesítményt nyújtottak! A legnagyobb nyeremény biztos vagyok benne, hogy a nemzetközi csillagászati és asztrofizikai diákolimpián való részvétel.

Kategória: Nincs kategorizálva | Két szakkörösünk és a Kulin Csillagászati Diákvetélkedő bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Előadássorozatunk második része: Galaxisok világa

Március 21-edikén, pénteken megrendeztük előadássorozatunk második részét, a “Galaxisok világa” címmel Urbán Péter előadásában. Az előadás témája a galaxisok, felfedezésük, keletkezésük, osztályozásuk és egyéb érdekességeik voltak, melyet U. Péter érthetően adott elő, a hallottak érdekes és izgalmas tényeket tártak fel az érdeklődők számára. Az előadás után szerencsére tiszta ég mellett a kupolában folytatódott az esemény, így az érdeklődők a legutóbbi előadás témája, a Jupiter mellett megtekinthettek néhány galaxist is.

Kategória: Nincs kategorizálva | Előadássorozatunk második része: Galaxisok világa bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Előadássorozatunk első része: Jupiter, a bolygók királya

Február 21-edikén 18 órakor a könyvtár és a Jászcsillagászok Baráti köre közös szervezésében elindult a csillagászati előadássorozatunk első előadása a “Jupiter a bolygók királya” címmel. Az előadást Kalup Csilla tartotta a 80-100 fős közönség előtt. A remek előadás után az érdeklődők megtekinthették a könyvtár távcsövét a kupolában. Sajnos az időjárás miatt a távcsöves bemutatás elmaradt, de arra kérünk mindenkit, nyugodtan jöjjön el valamelyik pénteken, hátha derült ég lesz.

A következő előadás március 21-edikén lesz, témája a Galaxisok, előadó Urbán Péter, a Meridán Csillagász Kör vezetője Jászapátiról. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Az előadásról készült fényképeket megtekinthetik galériánkban.

klikk a képre a galériába ugráshoz

Kategória: Nincs kategorizálva | Előadássorozatunk első része: Jupiter, a bolygók királya bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva