Search for:

A Jászberényi Városi Könyvtár Fiókkönyvtára már több mint negyven éve működik a várostól 14 km-re elhelyezkedő kis településen, Porteleken.

A könyvtár feladata, a helyi és a környező tanyavilágban élő lakosság dokumentumokkal és friss információval való ellátása. Széleskörű a kínálat. A lexikonok és számos szakkönyv mellett, verses-kötetek, sikerkönyvek, krimik találhatók. A külföldi és magyar szépirodalom remekei külön polcokon kaptak helyet. Legkeresettebb az ifjúsági irodalom, melyet a gyermekek mellett a felnőtt olvasók is szívesen kikölcsönöznek. A látogatóknak lehetőségük van a már régóta megszokott könyv, hetilapok, magazinok olvasásán, kölcsönzésén túl, fénymásolásra, valamint a Városi Könyvtár teljes hang és videó-tár állományának használatára is. Az utóbbi években nem nagyon történt változás a falusi kiskönyvtárban. A világos és tágas teremben szinte elveszett a pár ezer darabos könyvállomány. Korszerűtlenné vált a fűtés és a mai olvasói igényeket is figyelembe véve változtatni kellett, és tudtunk is.

2008-ban az ,,Országos Tini Könyvtári Napok” egyik eseményeként új helyre költöztettük a ,mi kis könyvtárunkat’’. A volt iskola épületében kaptunk helyet, ahol heti három napos nyitva tartással a megszokott dolgokon kívül újításokkal is találkozhatnak az érdeklődő emberek. Legkönnyebben e gyerekeket lehet ,,megfogni’’ . Aktuális eseményekhez kapcsolódóan, pl.: farsang, húsvét, anyák-napja… stb., kézműves foglalkozásokhoz – foltvarrás, gyöngyfűzés, origami – nyújtok lehetőséget. A nyári szünet idejére társasjátékversennyel, egész évben pedig különböző kiállításokkal felnőtteket is próbálunk becsalogatni a könyvtárba. De van valami ami még jobban vonzza az embereket. Az internet.

2010-ben megvalósult egy álom: a TIOP pályázat segítségével egy olyan hálózat része lett a kis fiókkönyvtár, amely közelebb viszi a jászsági és más nagy könyvtári adatbázishoz az érdeklődőket. A többi lehetőséghez hasonlóan, mint a beiratkozás, könyv és folyóirat kölcsönzés, foglalkozások, kiállítások, az internet, és a hat legmodernebb számítógép használata is díjmentes. Örülünk, hogy a mai időszakban, amikor a gépesített kommunikáció behálózza az embereket, a könyvtárak szerepe sem csökken. Az olvasás kicsit háttérbe szorul, pedig a látogatók száma nő, de amikor a számítógépet használják – egyre vegyesebb korosztályban – addig is olvasnak kicsit.

A faluban sajnos megszűnt az iskola. Ezért fontosnak tartottuk, hogy legyen egy hely ahol történik valami, és ide nemcsak a gyerekek látogatnak el. Mindenki eljön!

Elérhetőség: 5152 Portelek, Fő utca 22/2 email: portelekikonyvtar@pr.hu
Nyitvatartás: Hétfő: 15-17-ig, Csütörtök: 15-17-ig, Szombat: 9-11-ig